Malujeme originální obrazy Vašich domů

Objevte zcela novou možnost netradičního dárku nebo uchovejte vzpomínky pro další generace.

Objevit novou službu
 

Příběh obrazu huti v Čeladné

Kategorie: Jak vzniká obraz

19 Lis 2006

obraz hutě v Čeladné

Jistě uznáte, že každý z nás se někdy setkáme s věcmi neobvyklými, které vzbuzují na jedné straně mnohdy respekt, na druhé straně zvídavost, zda na to máme a pustíme se do obtížné práce. Stejně tak jsem přistupoval k rekonstrukci motivu hutě v Čeladné v Beskydech z roku 1886. K dispozici jsem měl jen nějaký pokus o černobílou pohlednici hutě z Beskydského muzea, která byla kdysi v Čeladné provozována.

pohlednice r. 1886

pohlednice r. 1886

Pro tento kraj byla dříve charakteristická těžba železné rudy. Palivo do železářských pecí se těžilo v okolních lesích – používalo se dřevěné uhlí. Rozvoj těžby rudy nastal začátkem 16. století, kdy tehdejší český král Ludvík ( 1516 – 1526) udělil olomouckému biskupství výhradní kutací právo. Tak vznikly hutě ve Frenštátě pod Radhoštěm, ve Starých Hamrech a na Ostravici. Pod pojmem hamr je třeba rozumět nejen vodou poháněné kladivo, ale i tavicí pec na získávání slitku železa z železné rudy. V polovině 17. století tak vznikla železná huť v blízkém Frýdlantu nad Ostravicí. Také v Čeladné byl roku 1796 zřízen hamr a dřevouhelná vysoká pec jako ve Frýdlantě. Bylo to na tzv. Horní Čeladné v údolí mezi Smrkem a návrším Kozinec. Ruda se zde nalézala v malé hloubce pod povrchem. Šachty, resp. štoly bývaly hluboké max. 20 – 25m. Rudné žíly vedly vesměs vodorovně, jejich tloušťka byla max. 50 cm. Místní ruda měla jen cca 20% železa. Těžba rudy zanikla v roce 1896.

kresba obrazu 140x100

kresba obrazu 140x100

Dnes již huť nenajdete. I z těchto důvodů bylo inspirující obraz zašlé huti vytvořit. Teď malujte krajinu, když máte černobílou předlohu. Bylo nutné pečlivě nastudovat minulost – z čeho byly postaveny dřívější stavby, co se používalo – a co ne. Nejjednodušší bylo asi kresbu zvětšit na plátno o rozměru 140 x 100 cm, pak ale přišla roční práce obraz vytvořit. Dokonce jsem udělal věc nezvyklou – rozmalovaný obraz jsem představil na výstavě k diskusi veřejnosti. Vyplatilo se to, měl jsem možnost diskutovat s mnohými lidmi, kteří mi ukázali další cestu – a tak je před Vámi výsledek – hotový obraz technikou oleje na plátně k Vašemu posouzení i vyjádření.

Sdílej:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter

Přidat komentář

Zdeněk Kurečka

zdenek kurecka

Zdeněk Kurečka pochází z obce Čeladná - severního konce valašského království. Učňovská léta trávil v ateliéru pana Jaromíra Zahela v Ostravě, kde později s Alešem Kalivodou, Lubomírem Tížkem, Janem Vilímem a Alenou Světlíkovou založili výtvarnou skupinu GAMA. V roce 2004 (12.6.) založil spolu s keramikem Jaroslavem Hrubým a řezbářem Petrem Chorovským výtvarnou skupinu R3, která působí na albrechticku a krnovsku.

  • Alexandr Postler ml: I muj otec ,herec a režisér ale též malíř,rád maloval Českou Ves.Já jeho syn, trávím vžd [...]
  • martin kluvanek: Dobry den. Mam od Vas par obrazov a prave som Vam chcel doporucit podivat sa do tychto lokalit (nema [...]
  • Marie Klimešová: Moc pěkné stránky, máme taky hezké vzpomínky.Přejeme hodně zdařilých výstav. Všude nám [...]