Malujeme originální obrazy Vašich domů

Objevte zcela novou možnost netradičního dárku nebo uchovejte vzpomínky pro další generace.

Objevit novou službu
 

Nezapomenutelné Svatováclavské setkání 2009 v Městě Albrechticích

Kategorie: Výstavy

18 Zář 2009

DSCF1794

2009_0918kostel0049„Cílem Svatováclavského setkání je představovat umělce zdejšího regionu a dát šanci i mladým začínajícím talentům,“ řekl na úvod moderátor Marcel Jedelský. V pátek 18. září se na 1. ročníku Svatováclavského setkání představili v kostele Navštívení panny Marie v Městě Albrechticích místní výtvarníci, krajinář Zdeněk Kurečka a Klára Hazuchová, která vystavovala své abstraktní obrazy úplně poprvé.

účinkující Svatováclavského Setkání

účinkující Svatováclavského Setkání

Organizátoři připravili pro návštěvníky vernisáže i další překvapení. Prvních sto žen dostalo malou kytičku a Svatováclavské setkání bylo zahájeno slavnostními fanfárami.Program pokračoval krátkým vyprávěním o životě svatého Václava a svatováclavských tradicích v minulosti, které bylo doprovázeno hudebními díly světových autorů v podání učitelů ZUŠ v Městě Albrechticích a jejich hostů. Po krátké přestávce byli představeni oba výtvarníci.

skupina CAMERATA z Kopřivnice

skupina CAMERATA z Kopřivnice

Slavnostní setkání pokračovalo úžasným vystoupením historické hudební společnosti CAMERATA z Kopřivnice. Umělecký vedoucí pan Zdeněk Demel se svým souborem v dobových kostýmech zahrál a zazpíval české, moravské i slezské písně.

Závěrečné slovo patřilo panu Zdeňku Kurečkovi, který uváděl malou módní přehlídku z doby románské. Představil organizátory Setkání v dobových oděvech a seznámil návštěvníky s odíváním v době svatého Václava. Originální jinošské oblečení – bílé širší košile a úzké černé kalhoty – předvedli bratři Jedelští.

Zdeněk Kurečka a Marcel Jedelský

Zdeněk Kurečka a Marcel Jedelský

V bohatém a hodnotném programu celkem vystoupilo 22 účinkujících. Výstava obrazů byla doplněna skvělou květinovou výzdobou paní Kateřiny Vrbové. Svatováclavské setkání příjemně oslovilo téměř 320 návštěvníků nejen z Města Albrechtic a z blízkého okolí, ale i návštěvníky z Prahy, Brna, Bratislavy, Kroměříže i z dalekého Řecka a Německa. Pro mnohé bylo obtížné skrýt dojetí. Spolupráci při výběru nových talentů pro další ročníky Svatováclavského setkání přislíbil i přítomný známý krnovský výtvarník a pedagog Ladislav Steininger.

Sdílej:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter

Přidat komentář

Zdeněk Kurečka

zdenek kurecka

Zdeněk Kurečka pochází z obce Čeladná - severního konce valašského království. Učňovská léta trávil v ateliéru pana Jaromíra Zahela v Ostravě, kde později s Alešem Kalivodou, Lubomírem Tížkem, Janem Vilímem a Alenou Světlíkovou založili výtvarnou skupinu GAMA. V roce 2004 (12.6.) založil spolu s keramikem Jaroslavem Hrubým a řezbářem Petrem Chorovským výtvarnou skupinu R3, která působí na albrechticku a krnovsku.

  • Alexandr Postler ml: I muj otec ,herec a režisér ale též malíř,rád maloval Českou Ves.Já jeho syn, trávím vžd [...]
  • martin kluvanek: Dobry den. Mam od Vas par obrazov a prave som Vam chcel doporucit podivat sa do tychto lokalit (nema [...]
  • Marie Klimešová: Moc pěkné stránky, máme taky hezké vzpomínky.Přejeme hodně zdařilých výstav. Všude nám [...]